Naturalny miód ze spiruliną liofilizowaną 370g
Naturalny miód ze spiruliną liofilizowaną 370g
25,90 zł
Informacje dodatkowe
Naturalny miód ze spiruliną liofilizowaną 370g
Skład:
- 98% naturalny kremowany miód rzepakowy
- 2% liofilizowana spirulina
Naturalny miód ze spiruliną liofilizowaną 370g
Skład:
- 98% naturalny kremowany miód rzepakowy
- 2% liofilizowana spirulina
Do prawdziwego, kremowanego miodu rzepakowego dodano 2% bogatych w białko sproszkowanych alg morskich (spiruliny) – zawartość białka w suchej masie wynosi ok. 70%. Spirulina zawiera także witaminy A, B, C, D, E, K i inne. Bogata jest też w magnez i beta-karoten.
Co to jest spirulina?
Spirulina to aktualnie najbardziej przebadane pożywienie, podobnie jak jej kuzynka alga Chlorella (na innych aukcjach oferujemy miód z chlorellą). Jest to niebiesko-zielona alga, która rośnie w czystej, alkalicznej wodzie. Nazwa Spirulina pochodzi od słowa spirala i tyczy się jej charakterystyki fizycznej, która swoim wyglądem przypomina sprężynkę. Historia wykorzystywania przez ludzi właściwości Spiruliny sięga czasów Azteków. To właśnie w tej kulturze uprawiano tę algę i sprzedawano na lokalnych targach w postaci cennych tecuitlatl – zielonych ciasteczek. Jednak przez wieki o niej zapomniano, a na odkrycie jej wartości trzeba było czekać aż do lat 70-tych, kiedy francuska firma jako pierwsza zaczęła produkcję Spiruliny na dużą skalę.
W ostatnim czasie coraz częściej mówi się o niej, jako o bardzo wartościowym Superfood. Słynie z intensywnego smaku i jeszcze intensywniejszych składników odżywczych, łatwo przyswajalnych przez organizm człowieka.
Spirulina – właściwości, które zostały potwierdzone naukowo:
Obniża możliwość wystąpienia udaru mózgu
Obniża ciśnienie krwi
Usuwa metale ciężkie z organizmu (detoks)
Zapobiega powstawaniu raka
Obniża poziom cholesterolu
Dodaje energii
Przyspiesza utratę masy ciała
Łagodzi problemy z zatokami
Obniża poziom glukozy we krwi
Co to znaczy liofilizowana?
LIOFILIZACJA – CO TO ZNACZY? Liofilizacja to suszenie sublimacyjne, proces konserwacji sprawdzony i uznany za najbardziej zachowawczy. Polega na usunięciu wody z zamrożonego produktu przez sublimację lodu – oznacza to, że lód przechodzi bezpośrednio w parę wodną, z pominięciem stanu ciekłego.
Czy liofilizowane jest zdrowe?
Należy podkreślić, że owoce liofilizowane są jak najbardziej zdrowe. Renomowane firmy wykorzystują tylko świeże produkty, które pochodzą z kontrolowanych upraw. Dzięki temu udaje się zachować wszystkie wartości odżywcze, które wyróżniają sezonowe produkty.
Co daje liofilizacja?
Najważniejsze zalety liofilizacji to możliwość przedłużenia trwałości biochemicznej i mikrobiologicznej produktu. Jednocześnie zmniejsza się jego masa, co ma znaczenie przede wszystkim w przemyśle spożywczym.
Czy liofilizowane owoce mają witaminy?
Tradycyjne suszenie powoduje znaczny spadek wartości odżywczych owoców (np. ilość witaminy C może zmniejszyć się nawet o 80%). Owoce liofilizowane zachowują natomiast niemal w całości zawarte w owocu świeżym witaminy, minerały i substancje aktywnie czynne.
Czy owoce liofilizowane są lekkostrawne?
Ponadto spożywcze produkty liofilizowane stosuje się w medycynie. Są lekkostrawne i pełne wartości odżywczych, a więc idealne dla osób z chorobami przewodu pokarmowego lub zaburzeniami wchłaniania składników odżywczych.
Na innych naszych aukcjach znajdziesz inne wersje miodów smakowych z liofilizowanymi owocami.
Każdy znajdzie coś dla siebie 🙂
Zapraszamy do przeglądu oferty miodów smakowych: MIODY SMAKOWE
Polecamy także prezentowe zestawy z miodami smakowymi
To doskonały pomysł na oryginalny prezent dla kochanej lub po prostu szanowanej osoby
Posiadaczy Allegro Smart zapraszamy do naszych aukcji w serwisie Allegro.pl