Pyłek pszczeli 180g
Pyłek pszczeli 180g
24,90 zł
Informacje dodatkowe
Pyłek pszczeli 180g
Opakowanie: słoik 315ml, zawartość netto pyłku 180g
Składniki: pyłek pszczeli 100%
Kraj pochodzenia: Polska
Pyłek pszczeli – cud natury!
Pyłek pszczeli nazywany często pyłkiem kwiatowym kryje w sobie prawdziwe bogactwo dobroczynnych właściwości. Ze względu na zawartość substancji odżywczych znalazł zastosowanie jako substancja lecznicza. W ostatnim czasie pyłek pszczeli stał się przedmiotem zainteresowania nie tylko medycyny naturalnej, lecz także kosmetologii.
Pyłek pszczeli – co to jest?
Pyłek kwiatowy stanowią męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty. Zbieraniem pyłku zajmują się pszczoły zbieraczki. Mak, kukurydza i łubin należą do roślin, z których pszczoły zbierają wyłącznie pyłek. Z innych miododajnych roślin zbierają zarówno pyłek kwiatowy, jak i nektar. Pszczoły zbieraczki mieszają pyłek ze śliną oraz nektarem i w postaci tzw. obnóży przenoszą do ula i składają w komórkach plastra. Przeniesiony do ula pyłek w w formie obnóży nazywany jest pyłkiem pszczelim i służy zaspokajaniu bieżących potrzeb pokarmowych, a także tworzeniu zapasów na okres niedostatku pyłku w przyrodzie.
Młode pszczoły wzbogacają go następnie śliną i miodem, rozdrabniają i ubijają. Ubity w komórkach plastra zasklepiany jest miodem i woskiem. W zasklepionej komórce plastra następuje fermentacja beztlenowa, w wyniku której wytwarzany jest konserwujący pyłek kwiatowy kwas L-mlekowy. Tak spreparowany nazywany jest pierzgą i stanowi podstawowe źródło białka dla rozwijającej się rodziny pszczelej. Jest ponadto źródłem substancji odżywczych i mineralnych, wykorzystywanych przez robotnice do produkcji mleczka pszczelego.
Pyłek kwiatowy — co zawiera
W pyłku pszczelim znajduje się najwięcej białka (23,9%), choć to nie jedyny, cenny składnik tego produktu. Oprócz niego pyłek zawiera także:
✔️ aminokwasy (10,2% – 26,3%),
✔️ enzymy (z wydzielin gruczołowych i gardzielowych pszczół),
✔️ lipidy,
✔️ kwasy tłuszczowe,
✔️ cukry,
✔️ związki fenolowe,
✔️ witaminy z grupy B oraz C,
✔️ kwas foliowy,
✔️ biotynę,
✔️ składniki mineralne (potas, fosfor, wapń, magnez, cynk, żelazo i miedź).
Jak widać skład pyłku kwiatowego to bomba witaminowa dla naszego organizmu.
Pyłek kwiatowy — właściwości
Działanie pyłku kwiatowego (pszczelego) na nasz organizm jest nieocenione. Spożywanie tej niskokalorycznej i łatwo przyswajalnej przez organizm multiwitaminy naturalnego pochodzenia niesie za sobą szereg korzyści. Jego podstawową rolą jest budowanie odporności organizmu, ale nie tylko. Pyłek pszczeli działa także przy zwiększonym zapotrzebowaniu na składniki białkowe, witaminy i minerały oraz wykazuje silne działanie antybiotyczne. Badania potwierdzają także korzystny wpływ pyłku na włosy, skórę i paznokcie.
Na co jeszcze działa pyłek pszczeli
✔️ Podnosi siłę, energię, szybkość i wytrzymałość.
✔️ Może wspomóc przy problemach z płodnością.
✔️ Korzystnie wpływa na dobry cholesterol, chroniąc serce.
Jak dawkować pyłek?
Zastosowanie pyłku pszczelego jest dość proste. Nie powinno się go przyjmować w formie surowej, ponieważ jest to dość twardy produkt, który trudno jest pogryźć, przez co wymaga względnie długiego żucia. Najlepiej jest rozdrobnić pyłek i podawać w postaci proszku – wówczas jego przyswajalność rośnie. Jak inaczej spożywać pyłek kwiatowy? Można namoczyć go w ciepłej wodzie lub mleku – w ten sposób zmięknie i nie będzie stanowił problemu w jedzeniu. Zaleca się przyjmować pyłek pszczeli 3 razy dziennie pół godziny przed jedzeniem.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby uatrakcyjnić jego smak odrobiną cytryny lub… miodu. Kupując produkty pszczele od pszczelarzy, często napotkamy na mieszankę pyłku pszczelego z miodem właśnie. To bardzo dobra forma jego przyjmowania, która jednocześnie poszerza możliwości jego użycia. Możemy bowiem użyć miodu z pyłkiem jako dodatku do wielu dań, uzyskując świetny smak oraz więcej prozdrowotnych właściwości.
Pyłek pszczeli możemy mieszać właściwie z każdym produktem spożywczym, z którym jego walory smakowe będą nam odpowiadać. Szczególnie polecane jest jedzenie pyłku z jogurtem, owsianką, musli czy dodawanie go do słodkich deserów, budyniów, przecierów owocowych. Przy tym wszystkim, należy jednak unikać dodawania pyłku do wrzątku lub gotowania go wraz z potrawami: pyłek traci wtedy wiele ze swoich cennych właściwości.
Dawkowanie pyłku pszczelego jest zalecane w zależności od wieku. Dawki dzienne:
* dzieci 3-5 lat 10 g pyłku (dwie łyżeczki od herbaty)
* dzieci 6-12 lat 15 g pyłku, (trzy łyżeczki od herbaty)
* dzieci powyżej 12 lat i dorośli 20 g pyłku, (cztery łyżeczki od herbaty)
* dorośli leczniczo 30-40 g pyłku, (dwie łyżki stołowe).
Przepisy kosmetyczne
Maseczka wygładzająco – odżywcza
Należy dokładnie wymieszać 1 łyżeczkę sproszkowanego pyłku z 1 żółtkiem. Całość nanieść na twarz, pozostawić na około pół godziny. Następnie należy delikatnie zmyć i osuszyć skórę twarzy.
Maseczka wzmacniająca
Wymieszać 2 łyżki pyłku, 2 łyżki miodu, 1 żółtko i 1 łyżkę twarogu. Nałożyć na twarz na około 20 minut. Następnie należy delikatnie zmyć i osuszyć skórę twarzy.
Pyłek pszczeli Miód z Natury można nabyć także w naszych atrakcyjnych zestawach prezentowych.
Różne połączenia produktów, różne warianty, różne ceny. Dla każdego coś dobrego. Zapraszamy tutaj: ZESTAWY Z PIERZGĄ I PYŁKIEM!
Posiadaczy Allegro Smart zapraszamy do naszych aukcji na na allegro.pl