Naturalny Miód Rzepakowy 400g
Naturalny Miód Rzepakowy 400g
17,90 zł
Informacje dodatkowe
Waga | 1200 kg |
---|---|
Pojemność | 0,4 kg, 1,2 kg |
Naturalny miód rzepakowy 400 g
Jeden z najpopularniejszych miodów w Polsce. Łagodny smak z wyraźnym aromatem kwiatu rzepaku.
NATURALNY Miód RZEPAKOWY 400 g netto
Miód rzepakowy to jeden z najpopularniejszych miodów w Polsce.
Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim temu, że roślina, z jakiej miód rzepakowy pochodzi, to można powiedzieć – nasz flagowy, polski surowiec rolniczy.
Jakie właściwości ma miód rzepakowy oraz kiedy wybierać miód rzepakowy?
Dowiedz się co nie co na ten temat.
Miód Rzepakowy – Jak powstaje, jak wygląda?
Miód rzepakowy to miód nektarowy. Kolor miodu rzepakowego jest jasny, słomkowy, żółtawy.
Miód rzepakowy charakteryzuje się bardzo szybkim procesem krystalizacji – czasami nawet jeszcze będąc w formie plastrów (przed zbiorem)!
Jest miodem najczęściej stosowanym do procesu kremowania.
Kremowany (po skrystalizowaniu) nabiera nieco mlecznej, kremowej, a czasem nawet białawej barwy.
Miód rzepakowy ma delikatny aromat rzepaku, który z czasem przechowywania słabnie.
Miód aż w około 80% składa się z cukru, a dokładniej z mieszaniny glukozy i fruktozy – bardzo łatwo przyswajalnych węglowodanów.
Pozostałe 20% to woda oraz niewielkie ilości białka, a także w niedużej dawce kwasy organiczne (np. mrówkowy, jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, masłowy, octowy, glukonowy),
składniki mineralne (potas, kobalt, żelazo, wapń, sód, mangan, fosfor, miedź), witaminy (C, PP, witaminy z grupy B), olejki eteryczne czy enzymy (np. inwertaza, oksydaza glukozowa, diastaza).
Miód Rzepakowy – Właściwości
Jakie właściwości ma miód rzepakowy?
Są one związane z występowaniem w nim wyżej wymienionych składników.
Przede wszystkim dzięki węglowodanom miód jest źródłem łatwo przyswajalnej energii, która szczególnie jest potrzebna osobom chorującym, rekonwalescentom,
a także sportowcom i osobom poddawanym wysokiemu wysiłkowi fizycznemu oraz intelektualnemu.
Dzięki kwasom organicznym i witaminom możliwe są takie zalety miodu rzepakowego, jak wpływ na odporność organizmu, polepszanie jego funkcji obronnych i przeciwdrobnoustrojowych.
Warto bowiem podkreślić, że miody, w tym miód rzepakowy zawierają pewne ilości związków działających antybakteryjnie.
Są to związki naturalnego pochodzenia, potrzebne do tego, by przygotowywany przez pszczoły przysmak mógł długo pozostawać świeży.
Miód Rzepakowy – Zastosowanie
Właściwości zdrowotne miodu rzepakowego ściśle łączą się z jego zastosowaniem.
Komu szczególnie przyda się miód pszczeli rzepakowy?
Miód rzepakowy ma podobne zastosowanie, jak inne rodzaje miodów (sprawdź na przykład, jak stosować miód faceliowy).
Warto jednak raz jeszcze podkreślić, w jakich sytuacjach i kiedy wybierać miód rzepakowy. Zaleca się go:
- rekonwalescentom, osobom osłabionym, wymagającym dostarczenia dużej ilości łatwej do przyswojenia energii dla regeneracji organizmu,
- sportowcom potrzebującym szybkiego i łatwego źródła energii zarówno w trakcie, jak i po wysiłku,
- osobom chorującym na dolegliwości związane z układem trawiennym – miód jest bowiem lekkostrawny i miód rzepakowy na wątrobę czy żołądek może mieć bardzo korzystne, regenerujące, osłaniające działanie,
- profilaktycznie osobom chcącym chronić się prze przeziębieniem i grypą – miód i zawarta w nim witamina C mogą redukować nie tyle zachorowalność na przeziębienie, ale mogą wpływać na skrócenie czasu chorowania.
Miód Rzepakowy – Wartości odżywcze
Jak wcześniej wspomniano, miód zawiera w 80% węglowodany – fruktozę i glukozę.
Przewaga fruktozy w składzie miodu rzepakowego (i nie tylko jego) nad glukozą powoduje, że produkt ten jest bardzo słodki – słodszy od zwykłego cukru.
Skład miodu rzepakowego został przedstawiony wyżej, natomiast co pozostaje do podkreślenia to jego indeks glikemiczny i kaloryczność.
Bowiem łyżeczka miodu rzepakowego zawiera około 40 kalorii. Jeśli więc zastosujemy jedną łyżeczkę dziennie jako dodatek do herbaty,
kawy, bądź wykorzystamy ją w sposób leczniczy (w postaci napoju miodowego – łyżka miodu na pół szklanki wody) – wówczas
nie musimy martwić się o kalorie i o przytycie.
Natomiast jeżeli pijemy kilka herbat dziennie i każdą posłodzimy miodem – wtedy ta wartość kaloryczna pochodząca z miodu (cukru) niebezpiecznie wzrasta i może przyczyniać się do przytycia.
Miód rzepakowy a cukrzyca – czy to korzystne połączenie?
Niestety – nie. Indeks glikemiczny miodu to 87, a więc miód należy do produktów niezalecanych dla diabetyków, gdyż szybko podnosi stężenie glukozy we krwi i może prowadzić do niebezpiecznej hiperglikemii.
Jak stosować Miód Rzepakowy?
Kilka z tych sposobów zostało już wymienionych w niniejszym artykule, ale warto wymienić je raz jeszcze – czyli do czego miód rzepakowy się nadaje?
- jako dodatek słodzący do herbaty lub kawy – ale uwaga na ilość stosowanego miodu w ciągu dnia oraz na temperaturę napoju!
Bowiem każdego rodzaju miody przy temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza tracą swoje dobroczynne właściwości.
Enzymy i białka w nich zawarte ulegają zniszczeniu w wyniku działania zbyt wysokiej temperatury.
Dodawajmy więc miody do już przechłodzonych napojów. - jako słodka, zdrowa przekąska – miód podawany na pieczywie z dodatkiem orzechów i twarożku, równie dobrze smakuje też na waflach ryżowych lub pieczywie chrupkim.
- leczniczo – w formie napoju miodowego – aby go sporządzić, należy wymieszać łyżkę miodu z połową szklanki wody i pozostawić najlepiej na całą noc.
Taką mieszankę należy pić przed posiłkiem.
Przechowywanie Miodu Rzepakowego
Sposób, w jaki przechowujemy zakupiony miód ma ogromny wpływ na to, jak długo miód będzie bezpieczny do spożycia oraz w jakim stopniu zachowa swoje prozdrowotne właściwości. Mimo tego, że sam miód nie posiada określonego terminu przydatności do spożycia, warto znać podstawowe zasady przechowywania miodu rzepakowego. A są to:
- temperatura najlepiej 8-10 do 20 stopni Celsjusza – powyżej tej temperatury miód może stawać się ciemniejszy wskutek zachodzenia w nim pewnych zmian biochemicznych,
natomiast przy większym nagrzaniu (np. w nasłonecznionym miejscu) szybko może tracić właściwości prozdrowotne.
Ponadto temperatura wpływa na krystalizowanie miodu – najchętniej przebiega ona przy 17-18 stopniach, a z kolei przy 25-30 stopniach miód staje się płynny; - zaciemnione miejsce – zarówno temperatura jak i samo światło wpływają negatywnie na zachowanie korzystnych właściwości miodu;
- szczelne, najlepiej szklane opakowanie – by nie dostały się do niego zalążki bakterii i innych mikroorganizmów, a także by miód nie chłonął obcych zapachów – a ma do tego duże predyspozycje;
- warto przechowywać miód w…lodówce – ona spełnia wszystkie wymagania związane z bezpiecznym przechowywaniem tego pszczelego przysmaku.
Miód Rzepakowy w KORZYSTNYCH ZESTAWACH
Na naszych innych aukcjach znajdziecie miód słonecznikowy w zestawach.
Już nie trzeba ograniczać się do jednego smaku!
Zestawy oferują połączenia różnych smaków oraz wielkości słoików.
Dla chcących spróbować różnych rodzajów miodów polecamy zestawy 4 słoiczków po 400g.
Dla zdeklarowanych miłośników miodu słonecznikowego, proponujemy zestawy 2 słoików po 1,2 kg miodu w każdym.
Zestawy to oczywiście korzystna cena!
I wreszcie, a w zasadzie przede wszystkim – zestawy miodów to WYJĄTKOWY PREZENT NA KAŻDĄ OKAZJĘ!
Nasze zestawy sprawdzą się idealnie jako prezent na Dzień Nauczyciela, Dzień Mamy czy Dzień Taty, Babci czy Dziadka! Są doskonałym pomysłem na obdarowanie bliskich osób z okazji imienin, urodzin czy ślubu.
Nasze zestawy znajdziesz w dziale “Zestawy Miodów” – ZAPRASZAMY!
To musisz wiedzieć
Każdy PRAWDZIWY miód ulega krystalizacji. To dowód, że miód jest NATURALNY!!
Każdy skrystalizowany naturalny miód można we własnym zakresie zdekrystalizować, czyli doprowadzić do postaci płynnej.
Wystarczy ogrzać go do temperatury około 40 st C. UWAGA – nie można ogrzewać go powyżej 45 st. C, ponieważ utraci swoje cenne właściwości.
Miód należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.
Miód jest naturalnym produktem i różne partie mogą się różnić barwą.
W tym miejscu sprzedajemy Miód Rzepakowy w słoiczkach 400 g. Dostępny jest także miód w większych słoikach 1,2 kg – ZAPRASZAMY >> TUTAJ
Posiadaczy Allegro Smart zapraszamy do naszych aukcji na allegro.pl