Orzechy w miodzie – dlaczego warto?

Orzechy są bardzo często wymieniane wśród podstawowych składników zdrowej diety, głównie ze względu na fakt, jak wiele w nich cennych wartości odżywczych. Podobnie jest z miodem, który oprócz osładzania herbaty czy deserów jest przede wszystkim substancją bakteriobójczą i wspomagającą układ immunologiczny. Dlatego też w naszym sklepie pojawiły się orzechy w miodzie, które mogą stać się nie tylko ciekawym, ale przede wszystkim prozdrowotnym urozmaiceniem domowej spiżarni.

Orzechy i nasiona w miodzie – korzyści dla zdrowia

Wielbiciele słodyczy wcale nie muszą rezygnować z przekąski, żeby zatroszczyć się o swój organizm czy też stracić na wadze – wystarczy jedynie zamienić wysoko przetworzone produkty na ich zdecydowanie zdrowsze odpowiedniki. W tym celu doskonale się sprawdzą nasze orzechy i nasiona w miodzie, które cechują się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także pozytywnie wpływają na ciało.

Migdały w miodzie

Migdały nie są orzechami, a nasionami migdałowca. Zawierają bardzo dużo błonnika, który wspomaga układ pokarmowy i przyspiesza metabolizm, a do tego znajdziemy w nich sporo witaminy E i B2. Migdały są również doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz cennych minerałów, takich jak potas.

W jakich dolegliwościach pomocne mogą się okazać właśnie migdały? Działają profilaktycznie w chorobach serca i cukrzycy, a dodatkowo są szczególnie polecane kobietom w ciąży, które zmagają się z nudnościami oraz zgagą. Jednocześnie obniżają poziom stresu, a do tego stanowią jeden z kluczowych elementów diety wegetarian czy też po prostu osób, które starają się poprawić wygląd swojej sylwetki.

Orzechy laskowe w miodzie

Orzechy laskowe cieszą się dużą popularnością nie tylko ze względu na smak. Głównie ceni się je za wartości odżywcze oraz działanie prozdrowotne. W orzechach laskowych znajduje się m.in. duża ilość witaminy E, która bywa również nazywana witaminą młodości. Nie brakuje także witamin z grupy B, wapnia, fosforu oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Orzechy laskowe mogą okazać się pomocne w zwalczaniu kaszlu, mogą przyczynić się do obniżenia ciśnienia oraz wzmocnienia kości i zębów. Wspomagają także układ nerwowy. Ponieważ zawierają dużo błonnika, czynnie obniżają poziom tzw. „złego” cholesterolu, co z kolei stanowi podstawowe działanie profilaktyczne w zapobieganiu miażdżycy. Są również polecane w diecie zmniejszającej ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, jako że znacząco redukują możliwość występowania zakrzepów.

Pestki dyni w miodzie

Pestki dyni to wbrew pozorom prawdziwa bomba energetyczna pełna wartościowych substancji, których zdecydowanie nie powinno zabraknąć w naszym jadłospisie. Są źródłem witamin, m.in. A, C i E, błonnika, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, magnezu, cynku czy potasu. Oznacza to zatem, że dostarczają do naszego organizmu szeregu dobroczynnych substancji.

Pestki dyni, głównie poprzez zawartość cynku, pozytywnie stymulują nasz naturalny układ odpornościowy, dzięki czemu zapobiegają infekcjom, a w razie ich wystąpienia – mogą sprawić, że przebieg będzie łagodniejszy i krótszy. Dodatkowo mogą one działać przeciwcukrzycowo, przeciwmiażdżycowo oraz przeciwnowotworowo. Badania potwierdziły również, że realnie wpływają na poprawienie samopoczucia. Co więcej, jedzenie pestek dyni może się przyczynić do poprawienia wyglądu skóry, włosów oraz paznokci.

Orzechy nerkowca w miodzie

Orzechy nerkowca z dodatkiem miodu również musiały zagościć w naszej ofercie – w nich też znajdziemy składniki, które pomogą zatroszczyć się zdrowie. Zawierają m.in. błonnik, witaminę C, witaminę B6, witaminę K, wapń, żelazo, fosfor, potas oraz cynk. Nerkowce zatem będą stanowić nie tylko urozmaicenie diety, ale także znakomicie wspomogą naturalne procesy zachodzące w organizmie.

Niektóre badania wykazały, że orzechy nerkowca mogą działać profilaktycznie w cukrzycy typu 2. Według nich wyciąg z nerkowców wspiera wchłanianie glukozy, wobec czego zwiększa się wrażliwość na insulinę. Przede wszystkim jednak orzechy nerkowca są polecane osobom narażonym na choroby mięśnia sercowego. Skutecznie obniżają ciśnienie oraz wspomagają pracę serca, tak by biło regularnie i było chronione przed zawałem.

Orzechy włoskie w miodzie

Orzechy włoskie bardzo często goszczą w diecie wegetariańskiej – to wszystko ze względu na wysoką zawartość białka. Dodatkowo dostarczają duże ilości tak potrzebnych kwasów omega-3, stanowią również doskonałe źródło błonnika, witaminy C, niacyny, wapnia, żelaza oraz magnezu. Jednocześnie warto zauważyć, że są wysokokaloryczne.

Nie sposób wyliczyć wszystkich pozytywnych efektów spożywania orzechów włoskich. Zapobiegają one nowotworom, wspomagają układ krążenia oraz układ nerwowy, redukują problemy związane z natpoliwością, łagodzą dolegliwości żołądkowe, a dodatkowo pielęgnują włosy i cerę. Można zatem powiedzieć, że działają od wewnątrz i na zewnątrz – a przy tym doskonale smakują.

Nasiona i orzechy w miodzie – do czego wykorzystać?

Nasze nasiona i orzechy w miodzie mogą być jedzone bezpośrednio ze słoiczka. Będą wówczas pełnić rolę pysznej przekąski, którą możemy chrupać podczas oglądania filmu czy w czasie pracy. Ponadto są one chętnie wykorzystywane w przyrządzaniu deserów, szczególnie ciast. Przykładowo orzechy włoskie z dodatkiem miodu mogą z powodzeniem trafić do masy piernikowej.