KISZONA KAPUSTA Czerwony Płatek – 100% ZDROWIA!!
KISZONA KAPUSTA Czerwony Płatek – 100% ZDROWIA!!
12,00 zł
Brak w magazynie
Informacje dodatkowe
Pyszna, zdrowa kiszona kapusta „CZERWONY PŁATEK” – 450 g
Pyszna, zdrowa kiszona kapusta „CZERWONY PŁATEK” – 450 g
Składniki: biała kapusta, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, czosnek, kolendra mielona, olej słonecznikowy, ekstrakt czosnku, sól, woda, przyprawy, benzoesan sodu
Wartość odżywcza w 100 g.: wartość energetyczna 176,98 kJ/ 42,3 kcal., tłuszcze 2,8 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g, białko 1,7 g, węglowodany 3,3 g, w tym cukry 2,2 g, białko 1,7 g, sól 0,4 g
Kapusta kiszona – właściwości zdrowotne, odchudzanie
Kiszenie należy do jednej z najstarszych i najlepszych naturalnych metod konserwowania żywności.
Wyroby kiszone charakteryzują się bardzo dobrymi walorami sensorycznymi oraz bogatym składem odżywczym.
Popularna kapusta kiszona, oprócz witamin i składników mineralnych, zawiera znaczne ilości związków biologicznie czynnych, które wykazują właściwości prozdrowotne
Witamina C
Kiszona kapusta jest bogatym źródłem witaminy C. Witamina C jest naturalnym antyoksydantem, który bierze udział w syntezie krwinek czerwonych oraz stymuluje wydzielanie hormonów kory nadnerczy oraz tyroksyny.
Wzmacnia działanie układu immunologicznego i zwiększa wchłanianie żelaza z układu pokarmowego.
Ten przeciwutleniacz wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i zapobiega rozwojowi chorób układu krążenia.
Wraz z zawartą w produkcie siarką wpływa na stan skóry, opóźnia proces starzenia się, reguluje syntezę kolagenu oraz melaniny.
Wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Chroni skórę przed niekorzystnym działaniem promieni UV
Układ pokarmowy
Kapusta kiszona i jej sok są produktami o niskiej wartości energetycznej.
Szczególnie polecane są dla osób walcząch z nadwagą lub otyłością. 100 g produktu kapusty kiszonej dostarcza od 16 do 19 kcal, a sok od 12 do 33 kcal.
Błonnik zawarty w produkcie powoduje zwiększone uczucie sytości i zapobiega napadom wilczego apetytu.
Zawarte w kapuście kiszonej bakterie mlekowe przyspieszają pasaż jelitowy, zapobiegają zaparciom i działają profilaktycznie na układ odpornościowy.
Kapusta kiszona jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje perystaltykę jelit.
Ułatwia wydalanie stolca poprzez zwiększenie jego objętości oraz pozwala czuć większą sytość po posiłku.
Błonnik oczyszcza organizm z toksyn. Regularne wypróżnianie pozwala na zachowanie prawidłowej mikroflory jelitowej
Kapusta wykazuje działanie przeciwzapalne i zapobiega występowaniu wrzodom żołądka.
Zawarty w kapuście gefarnat stymuluje dodatkowo ściany żołądka i zwiększa produkcję śluzu. Jest skuteczny w walce ze zgagą.
Działanie przeciwnowotworowe
Kapusta kiszona zawiera liczne związki, które wykazują przydatność w prewencji nowotworowej.
Dzięki obecności naturalnych przeciwutleniaczy (witaminy C, A i E), karotenoidów oraz polifenoli, produkt ten zmniejsza ryzyko zachorowalności na nowotwór układu pokarmowego oraz nowotworów hormonozależnych (raka szyjki macicy, piersi, jajników i prostaty).
Związki te należą do grupy przeciwutleniaczy, które niwelują działanie wolnych rodników. Wolne rodniki to cząsteczki utleniające inne substancje, a ich nadmiar w organizmie jest szkodliwy.
Układ krążenia
Kapusta kiszona i sok z kapusty wpływa pozytywnie na układ krwionośny.
Dzięki niskiej zawartości cholesterolu i tłuszczu, reguluje przemiany tłuszczowe w organizmie.
Wspomniana wcześniej witamina C wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i bierze udział w profilaktyce chorób układu krążenia.
Układ odpornościowy
Spożywanie kapusty kiszonej i jej soku wzmacnia odporność.
Bakterie mlekowe z rodzaju Lactobacillus, biorące udział w fermentacji warzyw, wpływają na układ immunologiczny organizmu.
Ten naturalny antybiotyk reguluje pracę mikroflory bakterii jelitowych, tworząc swoistą barierę dla szkodliwych mikroorganizmów.
Kwas mlekowy oczyszcza układ pokarmowy z bakterii gnilnych.
Działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe
Sok z kapusty kiszonej jest produktem uniwersalnym.
Wykazuje działanie przeciwzapalne w leczeniu chorób reumatologicznych i zmniejsza obrzęki.
Dzięki wysokiej zawartości kwasu mlekowego, ma działanie przeciwbólowe i jest polecany dla osób wykonujących ciężki wysiłek fizyczny.
Sok z kapusty ma zbawienne działanie po nocy pełnej wrażeń i spożywaniu alkoholu.
Jest doskonałą bombą witaminową i składników mineralnych. Poprawi pracę żołądka, wątroby oraz śledziony.
Luteina i zeoksantyna
Zawarta w kapuście kiszonej luteina i zeoksantyna pozytywnie wpływa na jakość pracy narządu wzroku.
Są to naturalne karotenoidy, które nie są produkowane przez organizm. Dostarczane wraz z dietą, poprawiają widzenie i wpływają na stan plamki żółtej w oku.