Jak powstaje miód?
Miód na dobre zagościł w naszej codzienności – zarówno w kuchni, jak i w kosmetykach pielęgnujących. Mimo to proces jego powstawania wciąż pozostaje tajemnicą dla wielu osób, których wiedza z reguły obejmuje jedynie informację, że miód jest produkowany przez pszczoły. Warto zatem poznać sekrety tej substancji, który niesie za sobą tak dużo korzyści dla naszego zdrowia.
Miód – wartości odżywcze
Naturalny miód składa się głównie z wody oraz węglowodanów, a zawarte w nim cukry są cukrami prostymi (fruktoza i glukoza). Ponadto zawiera on wiele cennych minerałów i witamin, takich jak:
- potas;
- fosfor;
- wapń;
- cynk;
- żelazo;
- witamina C;
- witaminy z grupy B.
Miód pozytywnie wpływa na metabolizm, ma także działanie bakteriobójcze i detoksykujące. Wspiera układ odpornościowy i nerwowy, a do tego wzmacnia serce. Co więcej, może znacząco przyspieszyć gojenie się ran, obniżać ciśnienie, pobudzać pracę mózgu i jednocześnie pomagać w problemach z trawieniem. Nie od dziś wiadomo również, że miód ma zastosowanie w chorobach gardła, ponieważ zmniejsza ból.
Powstawanie miodu
W momencie, kiedy nadchodzi okres kwitnienia, rośliny wydzielają nektar – jest on obecny nie tylko na płatkach kwiatów, ale może się też osadzać na łodygach oraz liściach. Jego zbieraniem zajmują się pszczoły zbieraczki, które są powiadamiane przez zwiadowczynie o zlokalizowaniu miejsca, gdzie znajdują się miodajne rośliny. Pszczoły są przyciągane przez zapach i kolory kwiatów.
Pszczoły gromadzą nektar w zbiorniczku zwanym wolem miodowym. Jedna przedstawicielka jest w stanie pomieścić w nim ok. 45 mg – jest to bardzo duża ilość, szczególnie zważywszy na fakt, że dojrzała pszczoła waży mniej więcej 110 mg. Już w wolu dochodzi do pierwszych procesów związanych z przetwarzaniem nektaru, jako że zostaje on wzbogacony o naturalne enzymy obecne w organizmie owadów. Odpowiadają one m.in. za przekształcenie sacharozy we wspomniane wyżej cukry proste. Zbieraczki przekazują substancję robotnicom, które wykonują najważniejszą pracę związaną z wytworzeniem miodu.
Już w ulu nektar jest rozlewany do komórek plastra, jednak jest stale przenoszony z miejsca na miejsce. Głównym zadaniem pszczół jest utrzymanie wysokiej temperatury, dzięki której możliwe jest odparowanie wilgoci z miodu – robią to za pomocą nieustannego ruchu skrzydeł. Zachodzi też wiele procesów biochemicznych, przez co możliwe jest pozyskiwanie substancji, którą znamy i z której tak chętnie korzystamy w różnych dziedzinach życia.
Rzadki nektar już po kilku dniach gęstnieje, a kiedy zostaje uznany za dojrzały, pszczoły zasklepiają plaster, tak by miód nie stracił cennych wartości odżywczych i nie uległ zepsuciu.
Miodobranie – na czym polega?
Miodobranie to nic innego, jak wydobywanie dojrzałego miodu z plastrów. Konieczne jest najpierw ich odsklepienie, a następnie odwirowanie w specjalnie do tego przeznaczonych urządzeniach zwanych miodarkami. Niezbędne jest również późniejsze przepuszczenie substancji przez sito, tak by wyeliminować ewentualne zanieczyszczenia.
Następnie miód podlega tzw. odstaniu – dopiero później może zostać rozlany do słoiczków.